Maalarikissat

Kuvataidetta ja teatteria yhdistävä esitys
2–6-vuotiaille lapsille

“Ovi on sininen ja ovesta maalatusta käyt maalarikissojen luo.”

Maalarikissat, Kasi ja Masi, ovat pulman edessä. Kuinka saada vihreää väriä? Pensselinveto kerrallaan he käyvät maalipurkkeja läpi ja lopulta sekoituksia kokeillessaan he saavat aikaan kaikki maailman värit. Hei hurraa Kasi, hei hurraa Masi, nyt maalarikissoille hurrataan!

Maalarikissat-esitys on kuvataidetta ja teatteria yhdistavä esitys 2–6-vuotiaille lapsille. Fantasiahenkinen esitys pohjaa Margaret Wise Brownin vuonna 1949 ilmestyneeseen kirjaan The Color Kittens, joka julkaistiin ensi kerran suomennettuna Tammen kultaiset kirjat kirjasarjassa vuonna 1969. Kiertävässä näyttämöversiossa Maalarikissojen taianomainen maailma herää henkiin monitaiteellisen työryhmän taikomana.

Esityksen visuaalisuus syntyy näyttämölle projisoitujen ja liikkuvien animaatioiden kautta, jotka yhdistyvät esiintyjien fyysiseen ja ilottelevaan liikekieleen. Lumoavat kuvat ja esityksen läpisävelletty musiikki vievät pienet katsojat mukanaan hauskaan seikkailuun, jossa pääsiäismunat tanssivat polkkaa ja tärkein tienviitta on mielikuvitus.

Esiintyjien näyttämöilmaisu on fyysistä ja tarinankerronta nojaa musiikkiin ja mimiikkaan. Kirjasta tutut lorut yhdistyvät esitykseen sävellettyyn musiikkiin. Esityslavastus on kuin suuri valkoinen taulupohja, johon videoprojisointi heijastetaan. Musiikkiin, visuaalisuuteen ja fyysiseen teatteriin painottuva esitys sopii monenkielisille yleisöille.

Esitykseen sisältyy yleisötyön osuus. Ennakkomateriaalina kannustetaan vanhempia ja kasvattajia tutustumaan Maalarikissat-kirjaan yhdessä lasten kanssa. Esityksen jälkeen lapsilla on mahdollisuus tutustua maalarikissoihin sekä esityksessä käytettyyn rekvisiittaan. Päiväkodeille ja perheille tarjotaan oheismateriaalina askartelupaketti, joka tukee taidekasvatusta ja syventää lasten kokemusta juuri nähdystä esityksestä.

Maalarikissat on vapaan kentän työryhmän esitys, joka on toetutettu yhteistuotantona Pohjois-Karjalan kansanteatterin ja Teatteri ILMI Ö:n kanssa. Esitystä ja kiertuetta syksyllä 2022 tuki Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto.

Keväällä 2024 Maalarikissat ovat tien päällä jälleen!

Kiertue starttasi 20.1.2024 Lappeenrannan kaupunginteatterista, jonka jälkeen esityksiä on kevään mittaan myös Joensuun kaupunginteatterissa sekä Helsingissä Kulttuurikeskus Stoassa, Kanneltalolla ja Annantalolla. Helsingin esitykset toteutetaan osana Kulttuurin kummilapset -toimintaa. Kevään kiertueen tuotannollisena tahona toimii Teatteri ILMI Ö.

Ohjaus: Merja Pennanen
Esiintyjät: Sanna Kärkkäinen & Merja Pennanen
Videoprojisointi ja musiikki: Nikolai Tiitinen
Skenografi: Jonna Kuittinen
Koreografi: Lindon Shimizu

Esitykset

Maalarikissat vierailee Joensuun kaupunginteatterilla keväällä 2024!

Joensuun kaupunginteatteri, Carelicumin auditorio

pe 15.3. klo 10.00 ja 17.30
la 16.3. klo 10.00 ja 14.30
la 6.4. klo 10.00 ja 14.30
la 20.4. klo 10.00 ja 14.30