29.6.2021
“Esityksen valmisteluaika on ollut pitkä. Työryhmämme on möyhinyt aiheen parissa puolitoista vuotta. Olemme työstäneet esitysmateriaalia kollektiivisesti kahdessa eri residenssirupeamassa, kesällä 2020 sekä keväällä 2021. Keväällä 2020 järjestimme myös Pullopostia yksinäisyyden saarekkeilta -nimisen keräyksen, jossa keräsimme ihmisten kokemuksia yksinäisyydestä. Nyt nämä tarinat pääsevät muodossa tai toisessa osaksi esitystä. Varsinaiset harjoitukset järjestetään kuitenkin vain kahden viikon aikana haaksirikkoresidenssissä Lemmenlavalla. Raamit ovat olemassa, mutta sisältö on meille itsellemmekin vielä yllätys.”, kertoo työryhmästä Sanna Kärkkäinen.
Työryhmä haaksirikkoutuu kahden viikon ajaksi eristyksiin Lemmenlavalle harjoittelemaan ja työstämään esitysmateriaalia. Tämä intensiivijakso tähtää valmiiseen yksinäisyyttä käsittelevään esitykseen. Projektille myönnetty kokonaisrahoitus mahdollistaa työryhmän jäsenille päätoimisen kahden viikon työskentelyn sisältäen harjoitukset ja esitykset.
”Ainut mitä nyt tiedämme on, että tästä on tulossa harvinainen teatterin ja esitystaiteen avaus Joensuussa työskentelymetodien sekä tilalähtöisen ajattelun vuoksi”, sanoo Anna Estola.
Avoin prosessi
Robinson Crusoe – tarinoita yksinäisyydestä -esitys valmistetaan avoimen prosessin periaatteita mukaillen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että katsojat pääsevät kurkistamaan työryhmän työskentelyyn jo ennen valmista esitystä.
Avoimen prosessin periaatteisiin kuuluu myös yleisölle avattu jälkikeskustelu prosessin vaiheista sekä avoimuus tuotannon kokonaisbudjetin suhteen. Avoimen prosessin praktiikan valinnan peruste on avata ja purkaa työskentelyn taustoja sekä nostaa harjoitusjakso tasaveroiseksi tapahtumaksi valmiin esityksen rinnalla. Avoimen prosessin kautta Pohjois-Karjalan kansanteatteri haluaa raottaa verhoa tuotannon realiteetteihin samanarvoisena työnä taiteellisen työn rinnalla.
Aiheena yksinäisyys
Tutkimusten mukaan yksinäisyyttä kokee joka viides suomalainen. Yksinäisyyttä pidetään jopa kansantaudin veroisena ongelmana, joka aiheuttaa muita yhteiskunnallisia ongelmia ja eriarvoisuutta. Koronaepidemia ja eristystoimet ovat lisänneet yksinäisyyttä kaikissa ikäluokissa.
Esitys lähestyy haastavaa aihetta sensitiivisesti, mutta kaunistelematta. Vaikka yksinäisyys aiheena on raskas, työryhmä haluaa valaa esityksellä toivoa.
“Tragikoominen esitys koittaa löytää vastauksia siihen, kuinka säilyttää yhteys itseensä ja muihin ihmisiin yhteiskunnassa, joka ajaa ihmisiä erilleen”, ohjaaja Sanna Kärkkäinen sanoo.
Työryhmään kuuluvilla Pohjois-Karjalan kansanteatterin jäsenillä on pitkä kokemus teatteritaiteen parissa toimimisesta. Tekijöiden kokemus, esittävän taiteen koulutukset ja olemassa oleva rahoitus varmistaa korkeatasoisen esityksen toteutumisen.